
Kari (engl. Curry) u prahu je britanski naziv za začin, nastao za vreme kolonijalne vladavine u Indji.
Kari je začinska mešavina, koja može da sadrži od 5 do 30 različitih začina.
Osnovu većine kari mešavine čine korijander, kurkuma i piskavica, dok dodatni sastojci mogu biti: čili, đumbir, beli luk, komorač, karanfilić, gorušica, kardamom, muskatni oraščić, cimet, crveni i crni biber.
Najvažniji od svih su: kurkuma, kumin i đumbir. Kurkuma u organizmu deluje kao antioksidans, protivupalni agens i u tradicionalnoj medicini se koristi za lečenje rana, čireva i kožnih problema i vrlo delotvorno sprečava oticanje zglobova, koji se dešavaju kod artritisa. Kumin podstiče probavne procese, ublažava crevne grčeve, a đumbir se pokazao delotvornim pri oporavku nakon operacija.
Prema nekim istraživanjima, može da doprinese u sprečavanju pojave raka debelog creva i raka želuca, zaštiti od srčanih bolesti, Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih bolesti mozga.
Bogat je izvor mangana, gvožđa, bakra, magnezijuma, kalcijuma, fosfora, selena i cinka.
U pogledu vitamina, odličan je izvor vitamina E, K, folne kiseline ili vitamina B9, vitamina C, B3 (niacina), B1 (tiamina), B2 (riboflavina), fitosterola, β-karotena .