
Heljda je jedna od najstarijih namirnica koja je služila za ishranu ljudi. Dokazano je da je gajena u Kini pre 8000 godina. Takođe je poznata pod nazivom saracensko zrno.
Bogata je visoko vrednim proteinima, antioksidansima, mikro elementima i biljnim vlaknima. Bogata je takođe i flavonoidima, posebno rutinom, koji se efikasno pokazao kod ojačavanja kapilara i krvnih sudova, sprečavanja pojave hemoroida, sniženju krvnog pritiska, pojačanju cirkulacije u rukama i nogama i dr. Neobično svojstvo sastojka rutina je da štiti od radijacije.
Heljda sadrži brojne minerale i odličan je izvor mangana, manezijuma i bakra. Takođe, sadrži i gvožće, fosfor, cink i selen. Kada je reč o vitaminima, heljda je dobar izvor pre svega vitamina B kompleksa, posebno vitamina B6, niacina i roboflavina, vitamina E, ali i silicijumskom kiselinom – tajnom sjajne kose, jakih noktiju i glatke kože.
Sadrži tri puta više proteinskog gradivnog materijala lizina nego druge žitarice, koji je neophodan za formiranje kostiju. Pogodna je za ljude koji imaju poremećaj probave.