Bayana Food

Tapioka ili manioka (lat. Manihot esculenta) je žbun iz drvenaste porodice mlečika (Euphorbiaceae), koji raste u Južnoj Americi (Brazil), Zapadnoj Indiji i u nekim drugim tropskim krajevima sveta (Indonezija, Australija). Za ishranu se koristi koren, koji je dug i uzan, obložen korom smeđe boje. Koren može biti od 50-80 cm dužine.Vrlo je bogat ugljenim hidratima, kao glavnom izvoru energije i to 64-72 %, koji se sastoje iz skroba , uglavnom u obliku amiloze i amilopektina, ali i sadrži značajne količine kalijuma,  fosfora, magnezijuma,kalcijuma, vitamina C, vitamina A beta karotena i dr., dok je sa druge strane deficitaran proteinima i ostalim hranljivim materijama, koji se moraju nadoknaditi drugim izvorima. Tapioka je vrlo korisna vrsta brašna (skroba),tzv.rezistentni skrob, jer podstiče rast dobrih bakterija u crevima, pod čijim se uticajem skrob pretvara u važne kratkolančane masne kiseline i kao takva smanjuje upale u telu. Prema istraživanjima na Filipinima, gde je tapioka jedan od najvažnijih useva, potvrđeno je da tapioka brašno utiče na snižavanje lošeg LDL holesterola u krvi, a zbog sadržaja vlakana i visinu triglicerida, zatim, pozitivno utiče na zdravlje srca, regulaciju probave i sprečavanje zatvora, doprinosi smanjenju stresa i nervoze itd.