
Pirinač (Oryza sativa) je žitarica koja je u velikoj upotrebi širom sveta kao osnovna hrana za veoma veliki broj ljudi, a posebno u Aziji.
Posle šećerne trske (1,9 milijardi tona) i kukuruza (1,0 milijardi tona), pirinač je treća po vrsti namirnica sa proizvodnjom u svetu (741,5 milona tona).
Biljka pirinča može da naraste oko 1–1,8 m u visinu. Ima dugačko, vitko lišće koje je 50–100 cm dugačko i 2–2,5 cm široko, dok jestivi deo biljke čine zrna, 5–12 mm duga i 2–3 mm debela.
Najveći proizvođači (prvih 10) na svetu su:Kina, Indija, Indonezija, Vijetnam, Tajland, Bangladeš, Mijanmar, Filipini, Brazil i Japan.
Pirinčano brašno kao proizvod koji se dobija preradom zrna pirinča je bogato vitaminima (B1 , tiamin, B2, riboflavin B3, niacin, B5 , pantotenska kiselina, Vitamin E, Vitamin PP i dr.), mikroelementima (kalijum, kalcijum, magnezujum, natrijum, fosfor), vlaknima , probavljivim ugljenim hidratima, vodom , belančevinama, aminokiselinama ( alananin, arginin, valin, asparginska i glutaminska kiselina, lizin, prolin), itd.
Najveća prednost ove namirnice je ta što ne sadrži gluten i kao takva ne izaziva sve one nus pojave koje izaziva pšenica, odnosno njeni proizvodi, kao što su između brojnih, o kojima će biti dalje reči u našem blogu, opstipacija i nadutost. Istraživanja su takođe pokazala da redovnom konzumacijom proizvoda na bazi pirinča, dolazi do blagotvornih učinaka na celo telo, što se posebno brzo vidi na kosi, koži i noktima.